Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)

Milyen szünetmentest válasszak?

Szünetmentes áramszolgáltatási (UPS) technológiák ismertetése

Off-line, line-interaktív és on-line


Mi a különbség, melyik technológia a megfelelő a számunkra?

Háromféle szünetmentes áramszolgáltatási technológia létezik. Mindhárom más-más feladatra alkalmas, más-más célt szolgál. Az alábbiakban röviden bemutatjuk ezeket, rámutatunk előnyeikre és hátrányaikra, azzal a szándékkal, hogy lehetővé tegyük, illetve megkönnyítsük a választást:

 

Off-line - Standby technológia

Normál üzemben az áram átfolyik a készüléken, amely feszültségstabilizálást végez: ha pillanatnyi feszültségkiesést érzékel, vagy ha a feszültség értéke kívül esik az előre (gyárilag) meghatározott sávon, egy relé átkapcsol. Ettől kezdve az ups akkumulátora biztosítja az áramot. Az akkumulátor egyenáramát egy inverter váltóárammá alakítja át. Amikor az inverter be van kapcsolva - a berendezés fajtájától függően - négyszögletes, vagy valódi színuszjelet szolgáltat. Az áramszolgáltatás helyre állását követően az inverter automatikusan kikapcsol, és visszaáll a normál üzemmód. Az inverter üzemmódba, illetve abból a normál üzemmódba való átkapcsolás általában 4 - 10 ezredmásodpercet (ms) vesz igénybe.

Előnyei:

- Alacsony beruházási költség

- Csendes üzem (készenléti - standby - üzemmódban)

- Hatékony

Hátrányai :

• Csekély hálózati védelem

• A problémák csupán kis része ellen véd

• Kimenő feszültség szabályozhatósága gyenge

• Nem véd az áramerősség ingadozása vagy a túlárammal szemben

• A szolgáltatás az üzemmódváltáskor -a kapcsolási idő miatt- rövid időre megszakad

• Nem hibabiztos: az ups leállhat, ha túl magas az indítóáram, a készülék túlterhelt, vagy az inverter meghibásodik

 

 

Line-interaktív technológia

A line-interaktív technológiájú szünetmentes tápegységek (UPS) nagyon hasonlóan működnek, mint az off-line rendszerű szünetmentes áramforrások azzal a különbséggel, hogy jobban szűrnek, illetve, hogy az ilyen gépek kimenő feszültsége jobban szabályozható. Bár a line-interaktív rendszerű UPS-ek nem szüntetik meg az elektromos hálózatból eredő interferenciákat, de csökkentik a feszültségtüskék hatását és az áramerősség ingadozását azáltal, hogy levágják a túlzott kilengések csúcsait. Ilyenkor az akkumulátor segítségével az inverter támogatja a hálózatot. Az offline készülékekhez hasonlóan, ha a bemenő feszültség leesik, vagy kívül esik az előre (gyárilag) beállított sávon, egy relé átkapcsol. Ettől kezdve az UPS akkumulátora biztosítja az áramot. Az akkumulátor egyenáramát egy inverter váltóárammá alakítja át. Amikor az inverter be van kapcsolva - egy tényleg jó line-interaktív UPS esetén - valódi színuszjelet szolgáltat. Az áramszolgáltatás helyre állását követően az inverter automatikusan kikapcsol, és visszaáll a normál üzemmód. Az inverter üzemmódba, illetve abból a normál üzemmódba való átkapcsolás általában rövidebb időt vesz igénybe, mint az off-line UPS-eknél.

 

Vigyázat! Némely gyártó "digitális on-line", "in-line" vagy "on-line interaktív" félrevezető elnevezéssel látja el offline termékeit. Győződjön meg mindig róla, hogy a megvásárolandó termék működése valójában milyen technológián alapszik!

Előnyei :

- Alacsonyabb beruházási költség, mint az on-line rendszerű UPS esetében

- Jobb védelmet nyújt, mint az off-line rendszerű UPS

- Csendes üzem (készenléti - standby - üzemmódban)

- Hatékony


Hátrányai:

- Az elektromos hálózatból eredő feszültségingadozások, feszültségcsúcsok

bejuthatnak a védett rendszerbe

- A szolgáltatás az üzemmód váltáskor -a kapcsolási idő miatt- rövid időre megszakad

- Nem hibabiztos: az UPS leállhat, ha túl magas az indítóáram, a készülék túlterhelt

vagy az inverter meghibásodik

 

 

On-line kettős konverziós technológia

Azok a szünetmentes áramforrások, amelyek valódi online kettős konverziós technológiával működnek a jelenleg elérhető legmagasabb fokú védelmet nyújtják. Az ilyen működési rendszerű UPS-ek a 230 VAC váltóáramú, bemenő hálózati feszültséget egyenárammá (DC) alakítják át. Az egyenfeszültségű áramot azután egy inverter 230 VAC kimenő feszültséggé változtatja vissza. Mivel az UPS-ből kimenő, AC váltóáramot inverter hozza létre, az áram teljesen mentes az elektromos ellátó hálózatban keletkező interferenciáktól, feszültségingadozásoktól. A kimeneti feszültség és frekvencia szigorúan ellenőrzött, ami biztosítja a tiszta és stabil színuszos kimeneti jelet. Az online rendszerű készülékek jellegzetessége, hogy nagyon jól tűrik a bemeneti feszültség ingadozását (276V-184V), íly módon elkerülve a felesleges akkumulátor üzemmódot. Áramhiba esetén nincsen kapcsolási idő, nincs szünet. Az online ups-eknek számos üzembiztos és öndiagnosztizáló tulajdonsága van, amelyek az UPS hardverének a meghibásodása, vagy az UPS túlterheltsége esetén is biztosítják az áramellátás folyamatosságát.

Előnyei:

- Folyamatos és teljeskörű védelem

• Üzembiztonság: túlterhelés elleni védelem statikus elkerülőág révén

• Hálózati hiba esetén is szünetmentes a táp

• Tág feszültséghatárok a betáp oldalon


Hátránya:

Az alkalmazott technológia miatt az on-line UPS-ek általában többe kerülnek, mint az

off-line berendezések

Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)