Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)

A Á B C D E F G H I K L M O R S T Ú U

Aggregát elektromos védelme: Megszakító, túláram- és rövidzár védelemmel

Aggregát motorjának jellemző paraméterei: Akkumulátor feszültség, hűtővízhőmérséklet, üzemóra számláló, olajnyomás

Aggregátor alapkeret: Megerősített, lemezből hajlított, hegesztett alapkeret és beépített speciális rezgéscsillapító elemek

Aggregátor festése: Alapkezelés és magasfényű lakkozás, szín: alapkeret fekete, gép piros vagy zöld

Aggregátor folyamator azaz prime teljesítménye: Névleges teljesítmény, mellyel változó teljesítményű fogyasztókat táplálhat az áramfejlesztő úgy, hogy ezen a teljesítményen korlátlan számú üzemórát futhat, de az év során leadott teljesítményének átlaga nem haladhatja meg a „folyamatos teljesítményének“ 70 %-át. A „folyamatos teljesítmény 12 óránként egy óra időtartamra 10 %-kal túlterhelhető. (Megfelel ISO 8528 “Prime Power” és ISO 3046 “Overload Power” , AS27 89, DIN 6271 és BS 5514.)

Aggregátor leáll ha: Indítási hiba, magas hűtővíz hőmérséklet, alacsony az olajnyomás, túlfordulat esetén

Aggregátor standby teljesítménye: Tartósan nem túlterhelhető névleges teljesítmény megadás, használható normál hálózatról üzemelő fogyasztók hálózatkiesés idején történő ellátása esetén , a hálózatkiesés teljes időtartamára. (Megfelel ISO 3046 “Fuel Stop Power” , az AS 2789, a DIN 6271 és BS 5514-nek.)

Aggregátor üzemanyag rendszere: Napi üzemanyagtartály, alapkeret alá épített, teljes terhelésen kb. 8 üzemórát biztosító napi üzemanyagtartály, üzemanyag vezetékek a napitartály és a motor között, gyárilag szerelve, mechanikus üzemanyag szintjelző

Aggregátor vezérlés funkciói: LED hiba és statusz kijelzés, Vészleállító, Hibanyugtázó bilentyű, Kézi-Automata-Ki választókapcsoló, Fázis választókapcsoló a feszültség és árammérőhöz, Akkumulátor töltő

Aggregátor zajcsillapító burkolata: Kültéri, zajcsillapított kivitel, zajszint: 70 dBA 7 m-en, oldalain zárható ajtók a karbantartások kényelmes elvégzéséhez. biztonsági üvegablakkal ellátott ajtó a kezelőszervek előtt, belső felületén 5 cm vastag zajelnyelő burkolat

Aggregátoros hibajelzések: Gyűjtött hiba jelzés feszültségmentes kontaktuson

Akkumulátor gyenge: Hang és fény, illetve elektromos jel előrejelzés a mélykisütési jelleggörbe elérése előtt.

Akkumulátor üzemideje: Élettartamként, az UPS-ekben lévő akkumulátorok esetében névleges felhasználhatóságként is meghatározott időtartam, amely alatt egy akkumulátor a tárolás és a hőfejlődés következtében fellépő kapacitásveszteség ellenére még kielégítő kapacitással rendelkezik a feladata ellátásához.

Akkumulátoros támogatás: Áthidalási idő, más elnevezéssel.

AMF: AMF aggregát vezérlés Hálózat vagy külső kontaktus figyelése Automatikus gépindítás ill. leállítás a hálózat kiesésekor ill. visszatérésekor Beépített rövidzár és túláram védelemmel ellátott kézi megszakító (szakaszoláshoz, generátor védelemhez) Hálózati és generátoros mágneskapcsoló vezérlése

Áramkezelők: Max. +/- 25%-os feszültségingadozás kiegyenlítésére szolgáló berendezések köznyelvi elnevezése. Ezek lehetnek: mágneses vagy elektromos elven működő feszültség stabilizátorok, egyszerű állítótranszformátorok vagy szűrők. Müködhetnek az UPS-be integrálva, vagy azon kívül. Line-kezelőnek is szokás nevezni.

Áthidalási idő: Az a legkisebb időtartam, ameddig az UPS (meghatározott működési körülmények fennállása esetén) a rákapcsolt készülékek, berendezések működtetéséhez szükséges energiát biztosítja.

AVR: Automatikus feszültség szabályozás, UPS-eknél általában valamilyen elektronika vagy relé (átkapcsolható transzformátor tekercselés), ritkábban állítótranszformátor segítségével történik. Bizonyos határok között, a szabványos +/-10% -os feszültségeltérésen felül is lehetővé teszi az UPS-be bevezetett váltóáram hasznosíthatóságát.

Black Out: Teljes áramkimaradás.

Boost Converter: Olyan egyenáramú szabályzó (DC / DC), amely a kimeneti feszültséget a bemeneti feszültségnél magasabbra erősíti és szükség esetén szabályozza.

Booster, indító fokozat: Pótlólagos feszültség, feszültség erősítő, a kimeneti feszültség növelésére elektronikus kapcsolások használata esetében.

Brown Out: Rövid ideig tartó hálózati feszültségcsökkenés.

Bypass: Az UPS-t kikerülő áramkőr

CFR-Technika: Controlled-Ferro-Resonante-Power-UPS. Olyan UPS, amelynek a tulajdonságait egy a ferrorezonancia elvén működő, szabályozott feszültség stabilizátor határozza meg.

Chopper: Szó szerint: megszakító. 1) egyenáramú szabályzó, 2) szakaszos működésű egyenirányító része, amely az egyenáramot megszakító tranzisztorkapcsolóból és egy utána kapcsolt potenciálleválasztó transzformátorból áll.

Converter: Energia átalakító

Crestfaktor (csúcsfeszültség faktor): A feszültségcsúcs és tényleges értékének a viszonya. Az UPS-re kötött berendezések közös crestfaktorát úgy állapítjuk meg, hogy a csúcsfeszültségek összességét viszonyítjuk a tényleges feszültségek összességéhez. Az összesített érték nem lehet magasabb az UPS adatlapjában megadott értéknél.

Csúcsfeszültségfaktor: A feszültségcsúcs és tényleges értékének a viszonya. Az UPS-re kötött berendezések közös crestfaktorát úgy állapítjuk meg, hogy a csúcsfeszültségek összességét viszonyítjuk a tényleges feszültségek összességéhez. Az összesített érték nem lehet magasabb az UPS adatlapjában megadott értéknél.

DC-UPS: Szünetmentes egyenáram szolgáltatás. A kettős konverzóval ellentétben ez a készülék nem rendelkezik DC / AC átalakítóval.

Dual / Double Conversion: Kettős konverzió (átalakítás). Egyen- és váltóáramra való átalakítás céljából külön átalakítókkal rendelkező klasszikus, valódi On-line technológiájú UPS.

ECE Energy Change-over Equipment: Energia irányváltó berendezés, ld. még Bypass.

Együttfutási üzemmód: A fogyasztó ellátása, zavarmentes üzem esetén, közvetlenül a hálózatról történik. Az Off-line üzemben az inverter általában csak üresen együttfut (együttfutó üzemmód, aktív készenléti üzemmód). Hiba esetén az UPS inverter üzemmódra vált. Az inverter az akkumulátorban tárolt egyenáramú energiát váltóáramúra alakítja át és a fogyasztó erről működik. (Hálózati üzemmódról inverter üzemmódra átkapcsolás minimum 4 sec.)

EMC: Elektromágneses összeférhetőség. Az elektromágneses zavarok nemkívánatos jelenségek, amelyek az UPS-t vagy a fogyasztókat zavarhatják, illetve általuk keletkezhetnek. Azon berendezések, amelyek ezen zavarokat törvényben meghatározott mérték alá csökkentik elektromágneses zavarok szempontjából összeférhetőnek tekintendőek. Az összeférhetőség biztosítása érdekében különbözőképpen felépített szűrők is kaphatóak.

Félterheléses-Parallelüzem: Paralellredundáns szünetmentes áramszolgáltatásnak is nevezik. Két azonos teljesítményű UPS párhuzamos kapcsolása oly módon, hogy normál üzemmódban mindkettőre a terhelés 50%-a jut. Bármelyik UPS kiesése esetén a másik átveszi a teljes terhelést.

Ferro-Resonante-Power UPS: Olyan UPS, amelynek a tulajdonságait egy a ferrorezonancia elvén működő, szabályozott feszültség stabilizátor határozza meg. Jellemző tulajdonságok: szinuszos kimeneti jel, kis energiamennyiségű töltés hálózati kimaradás esetén.

Feszültségcsúcs: Rövid ideig fellépő, I's nagyságrendű túlfeszültségek, amelyek rövidzárlat, hálózati kapcsolások vagy villámcsapások VDEO 160 szerint egy 400V-os hálózatban a megengedett legnagyobb feszültségcsúcs 1300V.

Galvanikus szétválasztás: Transzformátor, amely teljesen szétválaszt két áramkört. Nincsen közvetlen kapcsolat a vezető anyaggal, mint pl. vassal vagy rézzel. (Alkalmazási területek: leválasztó transzformátorok, DI-boxok stb)

Hálózat visszakapcsoló berendezés: A fogyasztónak a hálózatra vagy az inverterre történő átkapcsolására szolgál. Amíg a kisebb UPS-ek esetében az átkapcsolás csupán a kontaktus meglétén múlik, nagyobb teljesítmény esetén tirisztor-vezérlésű, elektromos kapcsolókat alkalmaznak. Bypass.

Hatásfok: A tényleges kimeneti teljesítmény viszonya a tényleges bemeneti teljesítményhez, előre meghatározott üzemviszonyok között, akkumulátorokkal történő energiacsere nélkül.

HDK Hálózat Dizel Átkapcsoló: 2 db, elektromos és mechanikus retesszel ellátott mágneskapcsoló a hálózat - generátor átkapcsolásához (HDK), kiépített csatlakozások a hálózati, generátor és fogyasztói erősáramú valamint a vezérlő kábelek fogadásához

HTPMA: Hálózat Támogatás Párhuzamos Működtetésű Aggregátorokkal további info: Termékeink / Áramfejlesztő / Hálózat támogatás

IGBT egyenírányító: IGBT (insulated gate bipolar transistor) nem ismeretlen az UPS ipar számára, hiszen az UPS kimeneti oldalon (Inverter) IGBT-ket használnak a gyártók a színusz jel kialakítására. Csak az elmúlt években vált elérhetővé (gazdaságossá) az IGBT egységű egyenírányító gyártása. Nagy előnye a rendkívűl alacsony hálózati visszahatás (<4-5%), ez által a táphálózat "szennyezése" kissebb és az aggregátoros méretezés gazdaságosabb.

Indukció: A beérkező áram egy tekercsen átfolyva mágneses mezőt hoz létre, amely egy másik, szomszédos tekercsben, közvetlen elektromos kapcsolat nélkül, szintén feszültséget hoz létre.

Internal Shut Down: Kikapcsolja az UPS-t, ha az elérte a mélykisütés határát. Ha a számítógépet és a perifériákat az adatvesztés elkerülése érdekében szabályozott módon kell kikapcsolni, akkor ennek az UPS kikapcsolódása előtt kell megtörténnie. Ezt hívjuk a rendszer lelövésének, amelyet egy speciális szoftver végez el.

Inverter: Egyenáramot váltóárammá alakít át

Irányváltós áramátalakító: A ráfordítások csökkentése érdekében bizonyos UPS gyártók a berendezéseiket irányváltós áramátalakítóval szállítják. Az ilyen elven működő UPS-ek nem ritkán (műszakilag pontatlanul), (4-Quadráns-irányítás vagy irányváltós inverter) elnevezéssel is forgalomba kerülnek.

Kapcsolási idő: Az az időtartam, amely a kapcsolás megkezdésétől a kapcsolás megtörténtéig tart

Kapcsoló berendezés: A fogyasztónak a hálózatra vagy az inverterre történő átkapcsolására szolgál. Amíg a kisebb UPS-ek esetében az átkapcsolás csupán a kontaktus meglétén múlik, nagyobb teljesítmény esetén tirisztor-vezérlésű, elektromos kapcsolókat alkalmaznak. Bypass.

Kerülőág: Egyenirányító és inverter megkerülését szolgáló, általában bypassnak nevezett útvonal alternatíva szabványos elnevezése.

Készenléti redundáns UPS: Redundáns UPS, amelyben egy vagy több UPS-csoport készenléti állapotra van kapcsolva arra az esetre, ha az egyikük kiesne.

Készenléti üzemmód: A fogyasztó ellátása, zavarmentes üzem esetén, közvetlenül a hálózatról történik. Az Off-line üzemben az inverter általában csak üresen együttfut (együttfutó üzemmód, aktív készenléti üzemmód). Hiba esetén az UPS inverter üzemmódra vált. Az inverter az akkumulátorban tárolt egyenáramú energiát váltóáramúra alakítja át és a fogyasztó erről működik. (Hálózati üzemmódról inverter üzemmódra átkapcsolás minimum 4 sec.)

Kikerülés: Egyenirányító és inverter megkerülését szolgáló, általában bypassnak nevezett útvonal alternatíva szabványos elnevezése.

Kimeneti rövidzárlati áram: Az az áram, amely rövidzárlat esetén az UPS kimenetein folyik keresztül.

Kimeneti teljesítmény: Általában a látszólagos teljesítményt és a megengedett legkisebb teljesítményfaktort szokás megadni. A tényleges teljesítmény (összeadódó részteljesítmények), amely a kimeneti csatlakozókon folyamatos vagy részleges terhelésként megadásra kerül.

Kommutálás: Az áram az egyenirányító egyik ágáról a másikra vált. A kommutáció közben mindkét ág egyidejűleg vezeti az áramot (átfedési idő).

Leválasztó transzformátor: Két áramkör szétválasztására szolgáló berendezés. Biztonságtechnikai okoknál fogva minden színpadon, vagy stúdióban lévő, nem beépített erősítőt, billentyűs hangszert külön leválasztó transzformátor segítségével kell a hálózatra csatlakoztatni abból a célból, hogy a különböző berendezések, mikrofonok és áramkörök között ne épülhessenek fel veszélyes feszültségek. Kapcsolási módtól függően, bizonyos közvetítő kocsik is leválasztó transzformátoron keresztül vannak a hálózatra kapcsolva.

Line conditioner: A feszültségingadozásokat kiegyenlítő áramkezelés másképpen kifejezve.

Load: Terhelés, terhelő ellenállás

Load power factor: A fogyasztó / terhelés teljesítmény tényezője

Megbizhatóság: Általánosságban használt minőségi mutató, amely statikus módon mutatja egy berendezés vagy rendszer meghibásodásra való hajlamosságát (ld. még MTBF).

Meghibásodási tényező: Annak a valószínűsége, hogy egy adott időpontban működő rendszer az elkövetkező időintervallumban meghibásodik.

Megszakítási idő: Az az időtartam, amely alatt a kimeneti feszültség a tűréshatáron belül marad. Ennek megfelelően, a megszakítási idő hosszabb, mint a kapcsolási idő, és jelentős mértékben függ a szabályzás sebességétől. Off-line UPS-re jellemző.

Monitoring: Felügyelet; az UPS esetében a készülékbe integrált a felügyeletet megvalósító opto- és mikroelektronika összessége, különös tekintettel a számítógépekkel, szerverekkel és távvezérlési berendezésekkel való együttműködést lehetővé tevő eszközökre.

MTBF (Mean time between failure): Azaz órában kifejezett, megengedett érték, amely egy bizonyos gyártmányra vonatkozóan mutatja, hogy két meghibásodás között statisztikailag mérve mennyi idő telik el.

Off-line UPS: A fogyasztó ellátása, zavarmentes üzem esetén, közvetlenül a hálózatról történik. Az Off-line üzemben az inverter általában csak üresen együttfut (együttfutó üzemmód, aktív készenléti üzemmód). Hiba esetén az UPS inverter üzemmódra vált. Az inverter az akkumulátorban tárolt egyenáramú energiát váltóáramúra alakítja át és a fogyasztó erről működik. (Hálózati üzemmódról inverter üzemmódra átkapcsolás minimum 4 sec.)

On-line UPS: A fogyasztókat zavarmentes üzem esetén is a kerülőági inverter látja el energiával (tartós üzem). Áramhiba esetén az energiaellátás, szünetmentesen, az akkumulátorokról történik.

Redundancia: Egy rendszer azon tulajdonsága, hogy egy bizonyos funkció ellátására több lehetőséggel rendelkezik.

Redundancia fok: Ha n parallel kapcsolt elem közül k redundáns (azaz n-k elem tudja a kívánt funkciót ellátni, akkor) a rendszer redundancia foka n-(n-k)

Részlegesen parallel UPS: UPS parallel működésű inverterekkel közös akkumulátorral és / vagy közös egyenirányítóval vagy azok kombinációjával.

Részlegesen redundáns UPS: Inverter és / vagy más komponensek redundánsok.

Rövidzárlati áram: Az az áram, amely rövidzárlat esetén az UPS kimenetein folyik keresztül.

Single Conversion: Egyszeri konverzió, átalakítás (ld. még kerülőági egyenirányító)

Single-UPS: Egy szünetmentes blokkal rendelkező UPS szabványos megnevezése.

SMD: Az elektronika hajnalán forrfülekre légszerelten forrasztott lábas alkatrészekkel dolgoztak. Később megjelent a NYÁK (nyomtatott áramköri lap), ahol a strukturáltan elrendezett alkatrészeket furaton lettek átdugva, furat túloldalán forrasztották. Itt megkülönböztettünk alkatrész oldalt és rézfólia oldalt. Az 1990-es évek elején újabb technológiai lépés következett be, amikor az alkatrészeket a fólia oldalon bármiféle furaton való keresztüldugás nálkül helyezik a NYÁK lemezre. Ez az SMT (Surface-mount technology). Napjainkban (2011) ugyan a furatszerelt technológia még létezik, azonban a felületszerelt technológia erőteljesen háttérbe szorította. forrás: http://wiki.ham.hu/index.php/SMD

Spikes: Rövid ideig fellépő, I's nagyságrendű túlfeszültségek, amelyek rövidzárlat, hálózati kapcsolások vagy villámcsapások VDEO 160 szerint egy 400V-os hálózatban a megengedett legnagyobb feszültségcsúcs 1300V.

Standby: A fogyasztó ellátása, zavarmentes üzem esetén, közvetlenül a hálózatról történik. Az Off-line üzemben az inverter általában csak üresen együttfut (együttfutó üzemmód, aktív készenléti üzemmód). Hiba esetén az UPS inverter üzemmódra vált. Az inverter az akkumulátorban tárolt egyenáramú energiát váltóáramúra alakítja át és a fogyasztó erről működik. (Hálózati üzemmódról inverter üzemmódra átkapcsolás minimum 4 sec.)

Statikus Bypass: static switch, elektromos átkapcsoló, u.a., mint a bypass

Statikus UPS: Egyenirányítók, kapcsolók és akkumulátorok önálló áramszolgáltató rendszert alkotó kombinációja. A váltóáram kiesése esetén a fogyasztók tartós üzemeltethetőségét biztosítja, szükség esetén javítja az áramszolgáltatás hibáit.

Surge protection: Túlfeszültség (elleni) védelem

Switching power supply: Gyorsan kapcsoló tranzisztorokkal ellátott egyenirányító, amelyet (a maga széles körben elterjedt formájában) elektromos készülékek áramellátására használnak.

Szinkronizálási tartomány: Megadja, hogy az inverter frekvenciája a frekvenciával milyen tűréshatárokon belül szinkonizálható, illetve szinkronizálandó (részben az UPS-en is beállítható). Ha a megadott tűréshatárokat az iverter túllépi, elveszti a hálózattal való szinkronját. Ilyenkor megszűnik a kerülőági üzemelés lehetősége.

Tartós üzem: Az UPS-re kapcsolt fogyasztók a kerülőági AC / DC?DC / AC átalakítókon keresztül kapják a szünetmentes áramot.

Tartós, folyamatos, szünetmentes áramszolgáltatás: Valamilyen terhelést tartósan üzemeltető áramszolgáltatás, melynek során a feszültség- és frekvenciaértékek előre meghatározott határok között maradnak. A feszültség torzításának és a rövid ideig tartó megszakításoknak az előre megállapított határok között kell maradnia.

Terhelés teljesítmény tényezője: A tényleges teljesítmény viszonya a névleges teljesítményhez,a szinusz formájú váltóáram-terhelés mérőszáma.

Torzítási tényező: Az összes felharmonikus tényleges értékének a viszonya a váltóáramú feszültség összesített tényleges értékéhez, %-ban kifejezve. A feszültségnek a szinusz hullámtól való eltérését mutatja.

Total harmonic distortion (THD): Ld. torzítási tényező, felhharmonikusok okozta össztorzítás.

Tranziensek: Rövid ideig fellépő, I's nagyságrendű túlfeszültségek, amelyek rövidzárlat, hálózati kapcsolások vagy villámcsapások VDEO 160 szerint egy 400V-os hálózatban a megengedett legnagyobb feszültségcsúcs 1300V.

Újratöltési idő: Az a legrövidebb időtartam, amely a kisütött akkumulátor teljes feltöltéséhez szükséges, amennyiben az UPS előre meghatározott feltételek mellett üzemel.

UPS: Az UPS az angol Uninterrupted Power Suplay kifejezés nemzetközileg elterjedt rövidítése, szünetmentes áramforrást, áramszolgáltatást jelent.

UPS feszültségtűrése, kimeneti feszültség: A kimeneti feszültség eltérése statikus üzem és meghatározott, hirtelen terhelés (dinamikus üzem) esetén. Fontos jellemző az az idő amely alatt a dinamikus terhelés hatására létrejött feszültségeltérés a normális értékre visszaáll.

UPS teljesítménye: Általában a látszólagos teljesítményt és a megengedett legkisebb teljesítményfaktort szokás megadni. A tényleges teljesítmény (összeadódó részteljesítmények), amely a kimeneti csatlakozókon folyamatos vagy részleges terhelésként megadásra kerül.

Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)